AUGINTINIŲ FOTOGRAFIJA

Svarbiausi patarimai žavingai augintinių fotografijai

Meistriškai nuotrauka gali iš tiesų atspindėti jūsų augintinio asmenybę – žaismingą, smalsią, santūrią ar mylinčią. Čia profesionali fotografė Cat Race lankosi gyvūnų prieglaudoje, kad užfiksuotų įtraukiančių vaizdų, ir turi patarimų, kuriuos augintinių šeimininkai gali išbandyti namuose.
Taksų veislės šuo stovi už duobės su kamuoliukais, kuri yra sulieta pirmame plane. Fotografuota su „Canon EOS R6“ su objektyvu „Canon EF 35 mm f/1.4L IS II USM“, fotografė – Cat Race.

Fotografijos duetas Cat ir Michael, kuris vadovauja „CatsDog Photography“, dirba kartu, kad sukurtų įsimintinas šunų, kačių, triušių ir kitų gyvūnų nuotraukas. Cat stovi už objektyvo, o Michael dirba gyvūnų užkalbėtoju, jie kartu planuoja nuotraukas ir kompozicijas.

Fotografija gali turėti įtakos gyvūno galimybėms surasti namus, ypač tiems, kurie yra mažiau fotogeniški arba nuotraukose neatrodo puikiai. Šiai fotosesijai Cat ir Michael nuvyko į RSPCA gyvūnų globos centrą Prestone, Anglijoje, kad sukurtų patrauklių portretų ir padėtų kai kuriems gyvūnams rasti naujus namus.

Fotosesijos metu paprašėme Cat pasidalyti patarimais, kaip iš tiesų užfiksuoti augintinio esmę – nuo tinkamo įrangos rinkinio ir fotoaparato parametrų iki neramių gyvūnų pozavimo.

1. Neskubėkite

Augintinių fotografė Cat Race sėdi ant grindų ir maitina taksų veislės šunį skanėstais.

Prieš fotografuojant svarbu pažinti gyvūną ir leisti jam priprasti prie jūsų buvimo šalia. Tai ypač taikytina droviems gyvūnams, tokiems kaip taksiukei Evai (pavaizduota nuotraukoje). „Prieš pradėdami fotografuoti, pabandykite savo objektą priversti atlikti nedidelį triuką, pavyzdžiui, paprašykite jo atsisėsti, o kai jis atsisėda, duokite jam skanėstą“, – pataria augintinių fotografė Cat Race. „Jūsų augintinis supras, kad kai padarys tai, ko prašote, gaus užmokestį, ir susies fotografavimą su malonumu.“

Taksas žiūri tiesiai į fotoaparatą. Šuo yra puikiai sufokusuotas, o fonas – sulietas. Fotografuota su „Canon EOS R6“ su objektyvu „Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM“, fotografė – Cat Race.

„Canon EOS R6“ elektroninio užrakto funkcija leidžia fotografuoti tyliai, o tai nepaprastai naudinga fotografuojant tokius baikščius gyvūnus kaip Eva. Fotografuota fotoaparatu „Canon EOS R6“ su objektyvu „Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM“ (dabar jį pakeitė Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM), nustatymai: 110 mm, 1/500 sek., f/3,5 ir ISO 1600. © „CatsDog Photography“

Bet kokio gyvūno fotografavimas gali būti nenuspėjamas, nes viskas dažnai priklauso nuo jo diktuojamų sąlygų, tačiau tai ypač aktualu dirbant su gelbėjamais gyvūnais. Cat mano, kad gyvūnui svarbu priprasti prie jūsų buvimo šalia. Šis suartėjimo laikas taip pat suteikia galimybę išsiaiškinti, kaip ketinate fotografuoti.

Pradžiai galite fotografuoti juos miegančius. Tai suteiks jums galimybę išbandyti įvairius kampus ir nustatyti tinkamus parametrus, nesirūpinant jų dėmesio išlaikymu. Jei fotoaparatas turi tylųjį užraktą arba tylųjį režimą, pravartu jį įjungti.

Kai būsite pasiruošę, pabandykite pažaisti su augintiniu arba sugundyti jį skanėstais, kad fotografuojant jis būtų susidomėjęs. Tačiau įsitikinkite, kad pakankamai laiko praleidote reguliuodami fotoaparato parametrus. „Matome žmonės, kurie naudoja garsus ar cypsinčius žaislus, net nepasirinkę tinkamo apšvietimo ar kompozicijos. Gyvūnas tam ilgai nepasiduos“, – sako Michael.

Taigi kantrybė čia yra labai svarbi. Gyvūnas gali atrodyti pernelyg susijaudinęs, nes jaučia nerimą. Gali kilti pavojus, kad gyvūnas patirs stresą, jei ištisas valandas liepsite jam sėdėti ar stovėti ir jis norės palikti erdvę. „Galų gale šuo pavargsta“, – sako Cat. „Iš savo patirties žinome, kad tai nėra geras kelias. Net jei teks prarasti būtent tą kadrą ir pereiti prie ko nors kito, padarykite tai, nes gyvūnas atrodys kur kas patogiau. Užfiksuoti jų asmenybę galima tada, kai jie jaučiasi patogiai.“

Taip pat svarbu žinoti apie šunų, kačių ir kitų rūšių augintinių skirtumus. Kiekvienas gyvūnas yra unikalus, todėl jums reikės pritaikyti savo fotografavimo stilių prie jų. „Paprastai šuns fotosesija bus sklandesnė, jei šuo manys, kad tai jis priima sprendimus, tačiau su katėmis viskas yra dar ekstremaliau“, – sako Michael. „Padėkite dėžę ir katė į ją įlįs, bet jei įkišite katę į dėžę, ji tuoj pat išlįs atgal.

Kalbant apie triušius, jie jūsų visiškai neklausys, todėl turėsite rasti tinkamą būdą dirbti. Pavyzdžiui, galite fotografuoti, kai jie yra laikomi virš žmogaus peties. Fotografuodami gelbėjimo centre taip pat parodome gražų ryšio jausmą tiems, kurie galbūt nori suteikti gyvūnui namus.“

2. Geriausias rinkinys augintinių fotografijai

Rainas katinas sėdi pūkuotame guolyje ir žiūri tiesiai į fotoaparatą. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 50 mm f/1.4 USM“, fotografė – Cat Race.

Fotografuodami kates turite nuolat būti budrūs dėl jų nenuspėjamos prigimties. Leiskite joms patekti į kadrą ir būkite pasirengę fotografuoti, kai jos bus pasiruošusios. Fotografuota su fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ (dabar jį pakeitė „Canon EOS 5D Mark IV“) su objektyvu Canon EF 50 mm f/1.4 USM, nustatymai: 1/200 sek., f/4 ir ISO 125. © „CatsDog Photography“

Augintinių fotografė Cat Race prie savo „Canon EOS R6“ fotoaparato tvirtina EF objektyvą su „Canon“ tvirtinimo adapteriu EF-EOS R.

Dėl „Canon“ tvirtinimo adapterio EF-EOS R Cat galėjo sklandžiai naudoti savo mėgstamą EF objektyvų rinkinį su EOS R6, kurį ji naudojo šiai fotosesijai. Nors ji linkusi naudoti vis kitą įrangą, ji beveik visada nešiojasi „Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM“ ir „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“ objektyvus (dabar jį pakeitė „Canon EF 16-35 mm f/2.8L III USM“).

Cat ir Michael mano, kad labai svarbu turėti daug galimybių. Cat savo įrangos krepšyje visada nešiojasi „Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM“ ir „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“ objektyvus, kad galėtų užfiksuoti įvairius kadrus. Tačiau ji taip pat pabrėžia, kad svarbu naudoti skirtingus objektyvus. „Turiu tiek daug objektyvų, kad su savimi į fotosesiją ne visada pasiimu tuos pačius“, – sakė ji. „Jei visada naudojate vieną objektyvą – tarkim, 135 mm , išgausite tik vieną konkretų vaizdą.“

Šiam apsilankymui gyvūnų prieglaudoje Cat naudojo „Canon EOS R6“. Anksčiau naudojusi „EOS 5D Mark III“, ji jau turėjo daug EF objektyvų , kuriuos naudojo su EOS R6, pasitelkusi „Canon“ tvirtinimo adapterį EF-EOS R. „Visiškai nepastebėjau, kad naudoju adapterį, o tai rodo, kad jis veikia slandžiai“, – sako ji. „Man taip pat labai patiko EOS R6 jutiklinis ekranas, nes jis toks intuityvus ir leidžia greitai keisti parametrus, o tai naudinga fotografuojant gyvūnus, pavyzdžiui, bakstelint ekraną, norint greitai sufokusuoti.“

Pakreipiamas ekranas taip pat praverčia fotografuojant nepatogiu kampu, o EOS R6 jutiklinis ekranas gali pasisukti 270° kampu ir leidžia fotografuoti kūrybiškai. Be to, jo įspūdingas automatinis fokusavimas gali atpažinti gyvūno akis ir sekti jas kadre.

3. Geriausi fotoaparato parametrai augintinių fotografijai

Kampe guli pūkuotas oranžinis katinas ir žiūri į fotoaparatą. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 50 mm f/1.4 USM“, fotografė – Cat Race.

Jei jūsų katė nenori pozuoti, pabandykite ją nufotografuoti, kai ji ilsisi savo natūralioje aplinkoje ir gerai apšviestoje vietoje. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 50mm f/1.4 USM“ , nustatymai: 1/200 sek., f/3,2 ir ISO 100. © „CatsDog Photography“

Juodai balta katė su didele juoda dėme po nosimi žvelgia į fotoaparatą. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 50 mm f/1.4 USM“, fotografė – Cat Race.

Kad atkreiptumėte šuns dėmesį, šalia fotoaparato palaikykite skanėstų. Tai tinka ir katėms, todėl galėsite fotografuoti jas stambiu planu. „Jūs norite, kad žmonės žiūrėtų į nuotrauką ir tikrai užmegztų ryšį su gyvūnu“, – sako Cat. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 50 mm f/1.4 USM“ , nustatymai: 1/200 sek., f/3,2 ir ISO 100. © „CatsDog Photography“

Parametrai, kuriuos turėtumėte naudoti fotografuodami augintinius, priklauso nuo to, kokią nuotrauką bandote gauti. „Manau, kad stipriai skiriamės nuo daugelio augintinių fotografų“, – aiškina Michael. „Daugelis mėgsta naudoti ilgą objektyvą ir plačią diafragmą, todėl sukuriamas svajingas stilius. Tai puiku, bet mes taip pat norime pateikti kuo daugiau detalių.“

Cat sutinka: „mano nuomone, nuotrauka ypatinga tada, kai tikrai jaučiama erdvė ir gyvūno aplinka“.

Jei norite nufotografuoti judantį gyvūną ir esate įsitikinę, kad dirbate rankiniu (M) režimu, išbandykite bent 1/1000 sek. užrakto greitį, vidutinę diafragmą, pavyzdžiui, f/5,6 arba f/8, ir ISO 400–800, priklausomai nuo apšvietimo sąlygų. Tačiau gyvūnų portretams labiau tinka tipinis 1/200 sek. užrakto greitis, paprastai su platesne f/2,8 arba f/1,8 diafragma ir mažesniu ISO, jei tai leidžia apšvietimas.

Jei tik pradedate arba dar tik susipažįstate su fotoaparatu, užrakto pirmenybės (TV) režimas, kai jūs pasirenkate užrakto greitį, o fotoaparatas parenka diafragmą, puikiai tinka veiksmo nuotraukoms, o diafragmos pirmenybės (AV) režimas, kai jūs pasirenkate diafragmą, o fotoaparatas parenka užrakto greitį, tinka statiškesniems portretams.

Galiausiai verta eksperimentuoti su skirtingais nustatymų deriniais, kad gautumėte norimą rezultatą. Jei neturite kantraus augintinio, su kuriuo galėtumėte praktikuotis, galite naudoti kokį nors daiktą, pvz., žaislą.

Taip pat svarbu dirbti su turimu fonu, o jei negalite nuvykti į itin gražią vietą, galite naudoti ilgus objektyvus, kad fonas nebūtų sufokusuotas .

4. Natūralių augintinio pozų užfiksavimas

Vokiečių aviganis pro žaidimų tunelį žvelgia tiesiai į fotoaparatą. Fotografuota su „Canon EOS R6“ su objektyvu „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“, fotografė – Cat Race.

Jei negalite nuvežti gyvūnų į vaizdingesnę vietą, gali būti naudinga naudoti atitinkamas priemones. Pavyzdžiui, drobės tunelis gali suteikti jūsų kadrui daugiau kūrybiškumo, ypač jei jūsų objektas, kaip Dzeusas, yra žaismingas ir smalsus. Nufotografuota su „Canon EOS R6 R“ su objektyvu „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“, nustatymai: 33 mm, 1/320 sek., f/2,8 ir ISO 1250. © „CatsDog Photography“

Augintinių fotografė Cat Race nukreipia fotoaparatą pro žaidimų tunelį, kad nufotografuotų vokiečių aviganį.

Jei jus lydi asmuo, atliekantis užkalbėtojo vaidmenį, būtinai duokite jam aiškius nurodymus, kad išgautumėte norimą kadrą. Užkalbėtojas gali naudoti skanėstus ir žaislus, kad paruoštų gyvūną kadrui. „Gyvūno asmenybės užfiksavimas yra tai, ką visada stengiuosi daryti dirbdama“, – teigia Cat. „Mes tai įgyvendiname užtikrindami, kad jie yra atsipalaidavę.“

Gelbėjimo centre Cat ir Michael nusprendė nefotografuoti gyvūnų jų aptvaruose. „Geriau vengti fotografuoti juos „už grotų“, – sako Michael. „Pasirinkę vieno konkretaus gyvūno istoriją galite paskatinti žmones susidomėti šiuo gelbėjimo centru, o galbūt ir susidomėti visais prieglaudoje esančiais gyvūnais.“

Taip pat pravartu pasirinkti kampą, kuris išryškina žavius charakterio bruožus. Tai ypač aktualu gelbėjamiems gyvūnams, nes tai gali padėti jiems rasti namus. „Jei galite, pasodinkite juos nedideliu kampu ir liepkite žiūrėti per petį“, – tęsia Michael.

Poza, kuria norite užfiksuoti augintinį, visiškai priklausys nuo jo dydžio. „Pavyzdžiui, jei dirbate su mažu šuniuku, galite pabandyti jį ant ko nors pakelti“, – sako ji. „Jei tai labai aktyvus šuo, kuris negali ramiai sėdėti, gali pavykti padaryti keletą veiksmo nuotraukų, tačiau paprastai tokius šunis fotografuoju vedžiodamas su pavadėliu.“ Patartina fotografuoti šunis be pavadėlių tik tada, jei jie gali paklusti komandoms ir ramiai sėdėti. 

Iš arti taip pat galima sukurti įspūdingų vaizdų. Cat ragina fotografuoti iš žemai ant grindų, kad būtumėte akių lygyje ir neišgąsdintumėte savo augintinio. Jei galite, pabandykite sufokusuoti gyvūno akis, nes tai suteiks jūsų nuotraukoms emocijų. Tam puikiai tinka „Canon EOS R6“ akių AF .

Jei norite padaryti dinamišką kadrą, fotografuokite iš aukštai – virš gyvūno. Tai ne visada rekomenduojama daryti su išgelbėtais gyvūnams, kurie gali nerimauti, kol fotografuojate iš viršaus, tačiau tai idealiai tinka augintiniams, kurie iš prigimties yra pasitikintys savimi.

„Užmezgę tam tikrą ryšį, jei prie objektyvo laikysite skanėstą arba paprašysite, kad kas nors pajudintų kamuoliuką, galite pasilenkti virš jų ir nufotografuoti juos žiūrinčius į jus. Tai gali sukurti išties įdomų vaizdą“, – sako Cat.

Jei neturite pagalbininko arba kampas yra ypač sudėtingas, pabandykite fotografuoti nuotoliniu būdu, bet niekada nenaudokite jėgos, jei jaučiate, kad gyvūnas pradeda nerimauti arba yra susijaudinęs. „Jei jie pernelyg susijaudina arba patiria stresą, nesiimkite tolesnių veiksmų“, – detalizuoja Cat. „Net jei teks prarasti šį kadrą ir pereiti prie ko nors kito, taip ir darykite. Gyvūnas turi jaustis atsipalaidavęs, kad jo asmenybė galėtų skleistis.“

5. Juodų gyvūnų fotografavimas

Juodo kailio katė žiūri tiesiai į fotoaparatą. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“ su objektyvu „Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM“, fotografė – Cat Race.

Statistiškai juodos katės namų ieško ilgiau, nei kitų spalvų katės, dažnai dėl to, kaip jos fotografuojamos. Tačiau pasirinkę tinkamą šviesą galite sukurti žavią nuotrauką. Nufotografuota fotoaparatu „Canon EOS 5D Mark III“su objektyvu „Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM“, nustatymai: 47 mm, 1/320 sek., f/7,1 ir ISO 320. © „CatsDog Photography“

Vokiečių aviganis sėdi duobėje su kamuoliukais ir žiūri į fotoaparatą. Fotografuota su „Canon EOS R6“ su objektyvu „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“, fotografė – Cat Race.

Labiau savimi pasitikintys gyvūnai, tokie kaip vokiečių aviganis Dzeusas, gali būti fotografuojami iš viršaus, kad būtų sukurtas dinamiškas kadras. Laikykite skanėstą ar žaislą šalia objektyvo, kad užfiksuotumėte puikų akių kontaktą. Nufotografuota su „Canon EOS R6 R“ su objektyvu „Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM“, nustatymai: 35 mm, 1/320 sek., f/2,8 ir ISO 1600. © „CatsDog Photography“

Tamsų kailį turintys gyvūnai gali suklaidinti fotoaparatą ir nepakankamai išeksponuoti vaizdą, o tyrimai netgi parodė, kad juodo kailio gyvūnai, ypač katės, rečiau randa namus dėl to, kaip atrodo nuotraukose, be kitų priežasčių. Daug lengviau fotografuoti šviesesnių spalvų gyvūnus. Michael pastebi, kad net jei fotografuojant kitos spalvos gyvūną apšvietimas netinkamas, jo nuotraukos vis tiek atrodys geriau, nei tamsaus kailio gyvūno. Bet nenusiminkite. „Jei tinkamai apšviesite objektą, jis atrodys puikiai“, – padrąsina jis.

Cat priduria: „Ypač atidžiai stebėkite, kur yra jūsų šviesos šaltinis. Jei tai ryškios šviesos šaltinis, nukreipkite gyvūną į jį, kad būtų mažiau kontrasto.“

Be to, svarbu atsižvelgti į foną. „Tamsūs gyvūnai yra labiau linkę susilieti, jei fonas yra per tamsus“, –sakė Michael. „Puikus būdas paryškinti nuotrauką gali būti ir reflektoriaus naudojimas šviesai pakelti po smakru.“ Jei neturite reflektoriaus, nesijaudinkite. Tai galite lengvai atkurti namuose, naudodami kartoną ir virtuvės foliją, taip pat kitus priedus.

Cat patarimai, kaip fotografuoti savo augintinius ir išgelbėtus gyvūnus, gali padėti užfiksuoti jų asmenybę. „Tikrai norite, kad žmonės žiūrėtų į gyvūną ir užmegztų su juo ryšį, norite, kad portretas ilgus metus primintų apie augintinį, kad žiūrėdami į jį žmonės galvotų „šis šuo tobulai tinka mūsų šeimai, jis užpildo mūsų namus“, – sako ji.

Cat ir Michael laikas prieglaudoje su gyvūnais padėjo jiems rasti savo tobulas šeimas. Taksų veislės kalytė Eva rado namus, o vokiečių aviganis Dzeusas nekantrauja susitikti su savo būsimais savininkais. Prieš patekdamas į prieglaudą, Dzeusas gyveno namuose su daugybe gyvūnų, kuriuose buvo žiauraus elgesio požymių. Jis yra buvęs įvairiose veislynuose, kurie nėra idealūs vokiečių aviganiams, tačiau tikimės, kad jis ras namus, kur galės eiti pasivaikščioti ir gaus daug pramogų. 

Kitą kartą, kai norėsite užfiksuoti nuostabias savo augintinio išdaigas, eksperimentuokite naudodamiesi šiais patarimais. O kodėl gi neatsidėkojus savo bendruomenei savanoriškai dirbant vietinėje prieglaudoje ir fotografuojant gyvūnus, kad padidintumėte jų galimybes rasti namus? Dalykitės nuotraukomis su #LiveForTheStory, pažymėdami @canonemea. 

Autorė: Astrid Pitman

Susiję gaminiai

Susiję straipsniai

  • AUGINTINIŲ PORTRETAI

    Linksmi ir šventiški augintinių portretai

    Paprasti patarimai, gudrybės ir metodai įspūdingų naminių gyvūnėlių nuotraukų užfiksavimui per šias Kalėdas.

  • PORTRETŲ FOTOGRAFIJA

    Geriausia pradedantiesiems skirta įranga portretams

    Fotoaparatai ir objektyvai visų tipų portretų fotografijai.

  • NAMŲ PROJEKTAI

    3 savadarbiai priedai nuotraukoms

    Pasidaryk minkštą dėžutę, prožektoriaus vamzdelį sufokusuotai šviesai ir sėdmaišį kamerai atremti.

  • PORTRETŲ FOTOGRAFIJA

    Portretų fotografijos patarimai

    Patobulinkite savo portretų fotografiją pasitelkdami šiuos svarbiausius patarimus ir metodus.